Nowe potrawy na liście produktów tradycyjnych

0
7

Farszynki, dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami, klopsy po królewiecku i skrzydła indycze po pańsku – te cztery potrawy zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W środę Urząd Marszałkowski w Olsztynie poinformował, że cztery potrawy pojawiły się na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Są to:

  • farszynki – ziemniaczane ciasto, nadziewane mielonym mięsem,
  • dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami – pierożki z kaszą gryczaną i skwarkami,
  • klopsy po królewiecku – mięsne pulpety w słodko-kwaśnym sosie ze śmietaną,
  • skrzydła indycze po pańsku – z musztardą w pieczarkowej panierce.

Na liście produktów tradycyjnych pojawia się żywność wykonywana wyłącznie tradycyjnymi metodami od co najmniej 25 lat, która stanowi element dziedzictwa kulturowego regionu. Obecnie zarejestrowano w niej ponad 1,8 tys. produktów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here